بسمه تعالی محضر مبارک مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی با سلام و تحیت از آنجا که فعالیت در منصب قضاوت از امور مهمه جامعه اسلامی است که حساسیت های ویژه ای هم از سوی ناصب و هم از سوی منصوب ،نسبت به آن باید ملحوظ گردد . و با توجه به اینکه عدم جلوس در منصب قضاوت در طول تاریخ اسلام به عنوان امری مذموم در نظر گرفته نشده است ؛ در صورتیکه فردی به عنوان قاضی مشغول به فعالیت باشد و از وی تعهد به خدمت ( مثلا ۷ سال یا ۸ سال ) اخذ شده باشد که این فرد نیز دوران تعهد خود را انجام داده باشد و هم اکنون درخواست منفک شدن از منصب قضا را داشته باشد لطفا بفرمایید اول ) آیا اصرار قاضی به خروج از تشکیلات قضاوت مشمول روایت ذیل است ؟ « فان وجدالامام ثقه من اهل العلم یرضاه للقضا و هناک مثله استحب له ان یطیعه فان لم یفعل قال قوم : للامام اجباره علیه لانه یدعوه الی طاعه. و قال آخرون لیس له اجباره و هوالاقوی عندی لما روی عن النبی صلی الله علیه و آله انه قال انا لا نجبر علی القضا احدا » ( نقل از کتاب مبسوط مرحوم شیخ طوسی جلد ۸ صفحه ۸۲ ) دوم ) آیا با توجه به مبانی موجود در فقه انور امامیه پذیرش درخواست قاضی برای مقام مسئول، واجب است ؟ سوم ) در صورت خودداری از پذیرش درخواست جدایی قاضی از منصب قضا آیا حرمتی بر عهده خود قاضی یا فرد یا افرادی که مانع از پذیرش درخواست خروج قاضی هستند ، قرار دارد ؟

باسمه تعالی
پاسخ استفتاء شما :

میتواند مصداف روایت فوق باشد لکن اگر فردی در خود صلاحیت قضاوت را می بیند و میداند که خروج او از منصب قضاوت موجب قضاوت افراد ناصالح و یا معطل ماندن پرونده ها می شود بهتر است با رعایت احتیاط و تقوا به منصب قضا بپردازد.

۲_ اگر مسئول مربوطه بداند که قاضی صلاحیت قضاوت ندارد و یا افراد دیگری که صلاحیت قضاوت دارند مشغول به فعالیت هستند و موافقت با درخواست قاضی مشکلی را ایجاد نمیکند لازم است موافقت صورت گیرد.

 

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن