سلام علیکم با توجه به این ۲ مقدمه که ذکر می‌شود؛ ۱.مسواک سنتی یا مسواک چوبی یک قطعه چوب از درخت اراک است که به «چوب مسواک» نیز معروف است و برای تمیز کردن دندان‌ها به خصوص در بین مسلمانان به کار می‌رود. ۲.كان النبيُّ صلى الله عليه و آله إذا استاكَ استاكَ عَرضا ، و كانَ يَستاكُ كُلَّ لَيلَةٍ ثلاثَ مَرّاتٍ : مَرَّةً قَبلَ نَومِهِ ، و مَرَّةً إذا قامَ مِن نَومِهِ إلى وِردِهِ ، و مَرَّةً قَبلَ خُروجِهِ إلى صلاةِ الصُّبحِ ، و كانَ يَستاكُ بالأراكِ أمَرَهُ بذلك جَبرَئيلُ . پيامبر خدا صلى الله عليه و آله هرگاه مسواك مى زد از عرض مى زد و شبى سه بار مسواك مى زد : يك بار پيش از خواب ، يك بار وقتى كه از خواب براى راز و نياز برمى خاست و يك بار پيش از آن كه براى نماز صبح بيرون رود . آن حضرت به دستور جبرئيل با چوب (درخت اراك)، مسواك مى زد . ( بحار الأنوار : ۷۶/۱۳۵/۴۷ ) ۱.سوال این است که روایاتی که درباره استحباب مسواک ذکر شده آیا تنها شامل مسواکی می‌شود که چوبی است و از چوب درخت اراک درست می‌شود یا اینکه به طور مطلق شامل مسواک های غیر چوبی که در بین مردم مرسوم است نیز خواهد شد؟ ۲.دلیل اطلاق شمولیت روایات مسواک بر مسواک های غیر چوبی چیست؟ ۳.چه زمان هایی در شبانه روز از نظر اسلام مسواک زدن مستحب خواهد بود؟

باسمه تعالی
پاسخ استفتاء شما :

۱_ ظاهر آن است که ادله استحباب مسواک مختص به مسواک با چوب اراک نیست بلکه از باب تعدد مطلوب مسواک باچوب اراک بهتر خواهد بود.

۲_ اطلاق ان از باب تنقیج مناط استفاده می شود چرا که ما میدانیم دلیل استحباب مسواک تمیزی دهان و بدن است و این نظافت با هر گونه مسواکی حاصل می شود لکن مسواک با چوب اراک بهتر است لذا از باب تعدد مطلوب میتوان حکم به اطلاق استحباب مسواک نمود و شاید به کاربردن جمله منفصله برای مسواک با چوب اراک مویدی بر این مطلب باشد والله العالم.

۳_آنچه که در روایت ذکر شده است بهتر و مناسب تر است.

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن