سلام علیکم سوالاتی درباره بحث نذر دارم که همه سوالات بر فرض خواندن صحیح صیغه نذر می باشد ، اگر پاسخ دهید ممنون می شوم. ۱.بنده نذر کرده ام اگر عملی را مرتکب شدم عوضش ۱۴ هزار تومان صدقه بدهم و فردای آن روز بدون سحری روزه بگیرم . حال شرایط بنده اینطور است که روزه قضا ماه رمضان دارم و اینکه بنده محصل هستم و در آمدی از خود ندارم و تحت تکفل پدر هستم ، گاهی در اثر تکرار این عمل و اقدام به پرداخت صدقه مادرم معترض بنده شدن که چرا صلوات نذر نکردی ؟ حال با توجه به آنچه گذشت تکلیف عمل بنده به این نذر چگونه است؟ آیا نذر بنده در کل ملغی می شود ؟ آیا اگر روزه قضا ماه رمضان را بگیرم ، بعدش باید نسبت به روضه نذر اقدام کنم ؟ آیا در صورتی که بنده درآمد و شغل خویش پیدا کنم باید به نذر با این شرایط عمل کنم یا ملغی شده است نذر؟ ۲.آیا می شود نذر کرد که در صورت ارتکاب به عملی نماز قضایی که به گردن دارد را بخواند(زمان خاص تعیین نکرده)؟ ۳.در بحث نذر در رساله آمده است که اگر در هنگام نذر در حالت عصبانیت باشد و نذر کند ، نذر ملغی است . با این حال در صورتی که کسی قبلا با نذر کردن خداوند توفیق داده و گناهی را ترک کرده ، و بعدش از روی جو زدگی نذر کند که مثلا زین پس در مورد پر خوری نیز نذر کند که اگر مرتکب شد کفاره معینی را بدهد و این در صورتی است که حد پرخوری را درست در هنگام نذر مشخص نکرده و امر مشتبه می شود و تقریبا این نذر از روی احساس و جو زدگی موفقیت در نذر ترک گناه بوده . حال تکلیف این نذر چطور است؟ آیا همان حکم از روی عصبانیت را دارد؟ ۴.فردی نذر کرده که چهل روز نماز مستحبی خاص را هر روز بخواند و به ازا هر روزی که نماز را نخواند ۱۴ هزار تومان صدقه بدهد و ۱ جز قرآن بخواند . حال اگر یک روز را نه از عمد و اختیار بلکه از روی فراموشی نماز را نخواند تکلیف ادای کفاره مشخص شده چه می شود ؟ اگر برای پرداخت صدقه پول نداشت و تحت تکفل پدر است و گمان می کند که پدرش رضایت ندارد حکم چیست؟ ۵.کسی که نذر کرده در صورت ارتکاب به عملی ۱۴ شب نماز شب پشت سر هم و ۱۴ جزء قرآن بخواند و این را مقید به قید نکرده است آیا باید فورا این اعمال را بجا آورد؟ ۶.کسی در دفترچه ای متن نذر و مناجات خویش با خدا را نوشته و پس از اتمام نوشته اقدام به خواندن صیغه نذر کرده است . حال مثلا شک می کند که آیا در هنگام خواندن صیغه نذر آیا قید زمان را نیز آورده یا خیر ، در صورتی که در نوشته خود هیچ قیدی نیاورده است . تکلیف این فرد چیست؟

باسمه تعالی
پاسخ استفتاء شما :

۱_ اگر پدر ناراضی باشد و رسما نهی کند و بگوید این نذر را انجام ندهید نذر باطل است و الا باید به نذر خود عمل نمایید.

۲_در صورت توان بدنی باید روزه نذر را هم بگیرید و اگر روزه نذر مخصوص زمان خاصی بوده است میتوانید جلوتر از روزه قضای ماه رمضان آن را یگیرید.

۳_اینگونه نذرها جنبه تأکیدی دارد و مانعی ندارد چرا که در هر حال واجب است انسان نماز قضا را بخواند خواه نذر کرده باشد یا نکرده باشد.

۴_اصل نذر صحیح است و اگر در برخی حالات یقین کند که پرخوری کرده است باید به نذر عمل نماید و اگر شک دارد عمل به نذر واجب نیست.

۵_اگر قید کرده است که چهل روز را پشت سر هم بگیرد باید مجدد از ابتدا به نذر خود عمل نماید ولی اگر کلا نذر کرده که چهل روز نماز مستحبی بخواند و یک روز فراموش کند میتواند فردای آن روز ادامه نذر را انجام دهد و اگر نذر پول کرده است و پول ندارد عمل به نذر واجب نیست و اگر بعد از مدتی پولی به دست آورد باید به نذر عمل نماید مشروط بر اینکه پدر ناراضی نباشد.

۶_ نباید به قدری تأخیر بیندازد که عرفا سهل انگاری در نذر باشد.

۷_اعتنا به شک خود نکند و قید زمان را میتواند لحاظ نکند.

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن